Om Årefjällen

Årefjällen ligger i västra Jämtland och i Åre kommun. Årefjällsloppet passerar genom södra Årefjällen på sin väg mot målet i Åre.

Årefjällens historik

Åre, Dagens Åre är mest känt för sina backar och den storstadspuls som pumpar under vintersäsongen. Men Åre som turistmål är inte något nytt. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. Årefjällen som resmål för långväga turister växte fram under den senare delen av 1800-talet. Åre började då att förvandlas från bondby till internationell turistort. Innan dess präglades dalgången av jordbruk kombinerat med jakt och fiske. Åres gamla kyrka dateras till tidigt 1200-tal. I första hand var det den höga och rena luften som lockade de tidiga gästerna, ofta kallade "luftgäster". Även jakt och fiske spelade en viktig roll, om det vittnar de jaktvillor som byggdes från cirka 1880-1915, till exempel Skalstugan och Rensjösätern. Från början var det sommarturismen som var störst och ända fram till början av 1970-talet besöktes Åre av lika många människor under sommaren som på vintern.
100 år av skidinnovation

1882 Järnvägen genom Västjämtland färdigställs och Kung Oscar inviger järnvägen. "Luftgäster" och jaktturister börjar komma till Åre.

1891 Åre Turistbyrå startar sin verksamhet. "Turister och kurgäster i Åre klimatoriska kurort" är namnet på den första reklamsatsningen.

1892 Toppstugan på Åreskutans topp invigs. Idag Sveriges högst belägna servering.

1895 Det första större turisthotellet, Hotell Åreskutan, byggs i Åre av en driftig skånska, Kristina Hansson. Hotellet byter senare namn till Hotell Åregården.

1902 Åre Skidklubb bildas.

1910 Bergbanan, Åres första lift, invigs. Åre börjar nu utvecklas till vintersportort med kälkåkning, curling och skidåkning.

1935 Åre Slalomklubb bildas. Bland klubbens mest framgångsrika åkare återfinns namn som Lars-Börje "Bulan" Eriksson (OS brons Super-G 1988), Patrik Järbyn (VM silver Super-G 1996) och Richard Richardsson (OS silver snowboard parallellstorslalom 2002).

1939 Åres första släplift invigs vid nuvarande VM Arennan och Lundsgården. Ett litet gult lifthus finns fortfarande kvar.

1952 Fjällgårdens liftområde invigs. Man fick under den här tiden stå i tunnor när man skulle upp. En sådan tunna finns bevarad framför Bergbanans dalstation på Åre Torg.

1954 Alpina VM arrangeras och Åre blir ett världsnamn.

1966 Duveds Linbana, första stolliften i Duved, invigs. Duved byggs därefter successivt ut.

1976 Kabinbanan, en investering på 73 miljoner, och Högzon invigs. Samtidigt bidrar Ingemar Stenmark till ett jätteuppsving för skidåkningen i Sverige.

1981 Den första liften byggs i Åre Björnen som därefter byggs ut successivt. Den första snökanonanläggningen byggs i Åre.

1984 Störtloppet och Olympialiften (numer utbytt till VM8:an) anläggs.

1986 Den första liften byggs i Tegefjäll som därefter successivt byggs ut.

1989 Olympiagondolen invigs av Kung Carl XVI Gustav och Drottning Silvia.

1996 Belysning sätts i Gästrappet vilket möjliggör kvällsskidåkning.

1999 Mountainbike VM arrangeras. Åres hittills största evenemang under barmarkssäsong.

2002 En ny 6-stolslift och en ny 4-stolslift byggs i Åre.

2004 Holiday Club och Åre Multihall invigs.Barnens temaland i Björnen och Tegefjäll anläggs

2005 Tävlingsarenan inför VM 2007 färdigställs under hösten, en vägtunnel ersätter bron över E14 i VM Området.

2006 Nya Stationshuset invigs, här finns numer bl a Åre Turistbyrå. Världens första så kallade Telemixlift med plats för åtta personer i varje stol och varje gondol färdigställs och ersätter Olympialiften.

2007 Åre står för andra gången som värd för Alpina VM

2010 Åre firar 100-års jublileum som vintersportort och Bergbanan fyller 100 år

2013 Årefjällsloppet har premiär!

 

Vallbo, på 1600-talet var Vallbo, som då hette Movallen, en fäbodvall. Fäbodlivet pågick fram till 1932. Bofast befolkning hade då funnits i några år och namnet ändrades till Vallbo. Byns lilla kyrka, Vallbo Kapell, byggdes år 1863. Det första pensionatet, Vallbogården, öppnade år 1926 och 1934 öppnade Per-Olsgården. Båda pensionaten finns än idag. Här finns ett elljusspår och flera sommar- och vinterleder att följa in i Vålådalens naturreservat. Några kilometer av loppet går i ett av landets största naturreservat. I Vallbo har avfolkning vänts till inflyttning. I början av 1990-talet bodde endast 12 personer i byn, idag är invånarantalet närmare 30 - nästan lika många som under byns glansdagar på 1950-talet. 

Vålådalen, är en rofylld liten by. Här står gammelskogen orörd och utsikten över fjällvärlden är hänförande. Känslan av  vildmark är påtaglig trots att människor ända sedan stenåldern har tänt lägereldar vid Ottsjöns strand, fiskat i Vålåns klara vatten och andats den friska fjälluften. Några av byns invånare är renskötande samer, andra arbetar i turistnäringen eller försörjer sig som konstnärer. Vålådalens fjällstation byggdes 1923 av Svenska Turistföreningen. Gösta Olander, som arrenderade fjällstationen 1931-1970, gjorde Vålådalen till en viktig del av svensk idrottshistoria. Han har därför fått ge namn till det innehållsrika idrottsmuseet som är väl värt ett besök. Såväl elitidrottare som motionärer tränar fortfarande här. Längdåkningen är igång tidigt på säsongen och det finns en fullstor skidskyttearena.

Ottsjö, fjällby med förhistoriska anor och med fantastisk utsikt över fjällvärlden. Turskidåkning, fjällvandring och fiske är självklara aktiviteter här. Men genom åren har också ett stort utbud av andra aktiviteter utvecklats; hundspannsturer, skotersafari, ridturer på islandshäst, guidade turer på snöskor och i kajak mm. I byn finns ett fjällhotell och lanthandel.

Edsåsdalen Fjällstation & Fjällby - Om du längtar efter äkta naturupplevelser i en lugn atmosfär är Edsåsdalen rätt ställe. Edsåsdalen ligger några km söder om Åre och har hela fjällvärlden precis utanför knuten. Med över 10 mil spår, varav 40 km ses över dagligen finns möjlighet till fantastisk längdåkning. Oändliga mil av markerade leder på fjället finns för den som vill gå på tur. Vårt fjäll är som gjort för barnen med 5 liftar och 11 nedfarter där alla åldrar kan åka fritt och lära sig att älska snö och skidåkning. Större och fler backar finns i Åre knappt 20 min bort. Välj om du vill bo på vårt fjällhotell med hel- eller halvpension, i vårt vandrarhem eller hyra en egen stuga. I Edsåsdalen går starten för Årefjällsloppet 3.5.

Källa: Naturum, Vålådalens fjällstation, Edsåsdalens Fjällstation & Fjällby, Hållandsgården och Karin Ericson