Ta bilen till fjällen

Ta bilen till fjällen

Att ta bilen till årefjällsloppet kan vara en fantastisk upplevelse, men för att säkerställa att resan blir så smidig som möjligt är det viktigt att ha bra reservdelar till bilen med sig. Det kan vara långt till närmsta verkstad på sina ställen i landet.

Fjällen erbjuder ofta enastående naturskönheter och utmanande terräng för dem som älskar äventyr och friluftsliv. Många av de som ställer upp i årefjällsloppet tar bilen med sig. En del för att de önskar kunna utforska fler delar av fjällvärlden när de väl är på plats antingen före eller efter loppet. 

Varför ta med sig reservdelar på resan?

För det första så är avstånden längre när man kommer inåt landet och det kan ta ett tag innan en bärgare kan komma till dig eller för långt för att ta sig till en bilverkstad. Därför är det en extra trygghet att ha med sig reservdelar. Om du hamnar i en nödsituation på avlägsna fjällvägar kan du vara säker på att du har det som behövs för att snabbt åtgärda problemet.

Vilka reservdelar ska vi ta med oss?

Först och främst bör man ha med verktyg som behövs för att genomföra en enklare däcklagning eller ett däckbyte samt ett extra däck i bilen ifall det går så illa att man behöver byta ut däcket.

Innan ni ger er i väg bör ni kontrollera så att ni har tillräckligt med motorolja, kylvätska, spolarvätska med mera men ta även med extra ifall att det skulle behövas fyllas på under resan.

Belysning är även mycket viktigt när man kör i fjällen då det finns vägar utan någon vägbelysning och det kan bli riktigt mörkt under vintertid. Se till att ha extra reservlampor i bilen för att kunna byta ut om någon lampa skulle gå sönder.

Vad mer bör vi ha i bilen?

Förutom att se till att själva bilen går att laga och fixa om något skulle ske är det även viktigt att ha med sig en förbandslåda. Se till att din förbandslåda är påfylld och att du har material för att kunna stoppa en större blödning eller tejpa en stukad fot med mera. Det är viktigt att kunna ge en första behandling på plats för att minska risken för större skador innan man kan nå ett sjukhus eller få en ambulans på plats.

Förutom dessa saker bör man alltid fylla på så att man har flaskor med vatten ifall det skulle bli ett stopp på bilen och kanske även lite mat som går att äta om det skulle dröja längre. Det kan vara sådant som inte blir dåligt och går att spara.