Tips från en veteran i årefjällsloppet

Årefjällsloppet

Vi har pratat med Maria som har varit med på alla årefjällslopp som arrangerats. Hon älskar att åka och skidor och hon älskar fjällen så kombinationen i detta lopp är perfekt.

Vilket lopp brukar du åka och varför?

Jag gillar att utmana mig själv. Första gången jag deltog gjorde jag det som motionär som knappt stått på ett par längdskidor. Jag tänkte mest att jag ville njuta av miljön och ta mig runt, själva tiden var inte så viktigt. Men efter detta lopp blev jag fast i längdskidåkning och började träna året om. Vi åkte så ofta vi hade möjlighet till fjällen när det fanns snö och spår att åka i och under den andra delen av året tränade jag med rullskidor och på gym för att stärka mina muskler och öka konditionen.

Numera åker jag i det längsta loppet 100 km och tävlar mot min egen tid varje år. Jag är inte uppe i eliten och bland toppen än men det viktiga för mig är att jag tycker det är roligt och att jag utmanar mig själv.

Hur ordnar du boende?

Som jag nämnde innan så började vi resa frekvent till fjällen för att kunna träna mer och för att vi alla i familjen älskade naturen där. Detta resulterade i att vi köpte en liten stuga i närområdet för Årefjällsloppet. Det var en stuga i med stort renoveringsbehov men vi tog ett par vändor där vi arbetade mer med slipmaskin och cirkelsåg än på längdskidor men det var det så värt. Nu har vi en jättefin stuga och vi behöver inte tänka på att få boende för att kunna ta oss upp i fjällen. När det är dags för Årefjällsloppet brukar det vara svårt att få tag på bra boende så man får vara ute i god tid. Nu kan vi bara sätta oss i bilen och köra upp.

Har du några tips och tankar till någon som vill testa loppet för första gången?

Ja jag skulle vilja säga att de ska njuta. Tänk inte på hur din form ser ut eller vilken tid eller plats du hamnar på. Visst det kan vara viktigt för en del speciellt om man har tränat en hel del men är du ny på längdskidor bör du mer fokusera på att ta dig runt och njuta av det helt otroliga landskapet. Vill du träna innan loppet men inte har någon snö rekommenderar jag att träna det du kan för all träning är bra träning. Träna både kondition och styrka. På gymmet finns exempelvis stakmaskiner som är jättebra träning för när du sedan står i spåret.

Och sist men inte minst Lycka till och ha kul!